Ako množiť krušpán

Ako množiť krušpán

Ak potrebujeme na vlastnú výsadbu väčší počet krušpánov, ale máme hlboko do vrecka a mnoho času, môžeme si svojpomocne pri určitej dávke trpezlivosti a vytrvalosti dopestovať vlastné priesady krušpánu už za niekoľko rokov.

Najčastejší spôsob pre množenie krušpánu je množenie pomocou polozdrevnatených odrezkov. Ideálne mesiace pre tento úkon sú mesiace marec - apríl ale tiež júl - august. Pri tomto spôsobe odoberáme prevažne z vrchnej južnej strany rastliny výhonky dlhé približne 10-15cm. V ideálnom prípade odoberáme odrezky vylamovaním z materskej vetvy tak, aby sme na odrezku ponechali i kúsok starého dreva. Ak takúto možnosť nemáme odrezky jednoducho odstrihneme a spodnú stranu upravíme šikmím rezom pod niektorým púčikom. Dolnú časť odrezku ktorý pôjde do zeme odlistíme.

Pre urýchlenie zakorenenia môžeme použíť niektorý z dostupných stimulátorov rastu. Na trhu je pomerne široká ponuka stimulátorov od tekutých cez gélové až po práškové. Každý má svoje výhody i nevýhody. Na fotografii je zachytený tekutý stimulátor rastu, do ktorého sa odrezky krušpánu uložia na 12 hodín. Presnejší postup pre každý stimulátor je uvedený na obale prípravku.

Odrezky následne vysadíme do pôdy. Tu máme na výber z viacerých možností. Môžeme vysadiť priamo do voľnej pôdy na miesto s celodenným tieňom. Druhou možnosťou je výsadba do kontajnerov. Buď špeciálne určených pre množiarenske účely, alebo postačia i obyčajné obaly od jogurtov alebo iný obalový materiál. Pri výsadbe do kontajnerov môžeme použiť špeciálne množiarenské substráty určené pre tento účel. Takto vysadené odrezky krušpánov umiestnime taktiež na miesto s celodenným tieňom a pravidelne zalievame alebo rosíme. Ak máme možnosť, môžeme rastliny umiestniť do fóliovníkov alebo skleníkov. V takomto prostredí je zvýšená vzdušná vlhosť, ktorá nám pomáha znížiť riziko vysušenia odrezkov. Avšak pozor na zvýšené teploty počas dňa na priamom slnku, ktoré môžu mladé priesady zahubiť. Počas tvorby koreňov je dôležité nenechať pôdu do ktorej sme vetvičku bez koreňov umiestnili vyschnúť.

V priebehu približne dvanástich týždňov sa nám v prípade ak sme venovali priesadám pravidelnú pozornosť začnú objavovať prvé korienky. Ak sa tak neudeje, netreba zúfať. Krušpán zakoreňuje pomaly a niekedy to môže trvať o niečo dlhšie. Ak sme krušpán množili do škôlkarskych sadbovačov, po vytvorení korienkov ich môžeme presadiť do väčších kvetináčov s rozmerom aspoň 9x9cm (k9) a tieto kvetináče umiestniť niekde do záhrady, ideálne niekde na miesto s polotieňom. V týchto kvetináčoch môžu prezimovať prvú zimu.

Pri množení sú najkritickejším obdobím prvé dva roky. Odrezky nám môžu buď uschnúť, vymrznúť, alebo ich vývoj je zaostalý oproti iným priesadám. I pri najlepšej starostlivosti traba rátať s nejakým výpadkom a preto vysadíme o niekoľko kusov viac než potrebujeme pre vlastnú výsadbu. Rastliny priebežne zastrihávame aby sme podporili rozkonárenie rastliny a získali tak kvalitný základ pre živý plot. Približne v treťom roku rastliny dosahujú výšku 30-40 cm a sú pripravené na výsadbu priamo na určené miesto.